Header Ads

Soha nem veszek drága bolti kenyeret! ÍGY sütök 55 ft-ból olyat, ami napokig friss marad!Annyian kértétek a kenyér receptjét, hogy most ide leírom nektek. Házi kenyér “öreg tésztával”. Öreg tészta hozzávalók:fél kg kenyérliszt, 1 dkg élesztő, 3-3,5 dl víz. A hozzávalókat jól összegyúrjuk és szobahőmérsékleten, fóliával letakarva egész éjszaka kelni hagyjuk.(12-14 óra). Ha nagyon meleg van akkor 4 óra múlva be kell tenni a hűtőbe, nehogy túlkeljen.
Kenyér hozzávalók: fél kg kenyérliszt, 1 dkg élesztő, 2-3 evőkanál olaj, 2 teáskanál só, 25 dkg öreg tészta, 3 dl víz. A lisztet, az élesztőt, az öreg tésztát, az olajat, a sót egy tálba tesszük és hozzá öntjük a vizet. Szép simára dagasztjuk a tésztát.Akkor jó, ha jó rugalmas tésztát kapunk. Mikor kész letakarjuk és 30 percig kelesztjük.Utána gyúrjuk át egy kicsit és még 15 percig pihen. Kibéleljük a formát (nekem kacsasütő formám van) sütőpapírral és a megformázott kenyeret beletesszük.
1 óra 15 percig lefedve kel. 230 fokos előmelegített sütőbe tesszük, de előtte bevagdaljuk a tetejét és az edény tetejét valamint a kenyeret egy kicsit bespricceljük vízzel.50 perc a sütés, de a vége előtt 5 perccel leveszem az edény tetejét és úgy pirítom egy kicsit. Mikor kész a forró kenyeret jól bespriccelem vízzel.Hűlés közben szépen becserepesedik. Remélem sokaknak segítettem.Nem bánjátok meg ha megsütitek. Jó sütögetést kívánok!
loading...