Header Ads

MOST KAPTUK A HÍRT! Ha téged is Szputnyikkal oltottak, nagyon rossz híreink vannak!


Sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO), sem pedig az európai gyógyszerfelügyelet (EMA) nem adja meg az orosz vakcina, a Szputnyik ideiglenes forgalomba hozatali engedélyét, ugyanis a gyártó nem tudja száz százalékosan teljesíteni az ehhez szükséges feltételeket. A Moscow Times azt írja:
WHO felfüggesztette az orosz Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputnyik V engedélyezési eljárást, egészen addig, amíg a szervezet szakértői nem tesznek egy újabb látogatást a vakcinát gyártó orosz üzemekben. Jarbas Barbosa, a WHO egyik vezetője az ügy kapcsán azt nyilatkozta, addig állították le a folyamatot, amíg az oroszok nem küszöbölik ki a gyártási hibákat.
A WHO szakemberei egyébként még májusban vizsgálódtak Oroszországban, ennek részleteiről akkor a Blikk is beszámolt. Mint akkor közölték, a Szputnyik gyártása során nem tartják száz százalékig be a vonatkozó protokollt, illetve Barbosa azt is mondta, hogy a fejlesztő elmulasztotta, hogy az egyik vidéki gyártóval megállapodjon a készítmény legjobb előállítási módszereinek alkalmazásáról. Ez pedig azt jelenti, hogy több ponton is megsértették a protokollt, a WHO emberei így azt várják, hogy olyan további intézkedéseket hozzanak, amelyek garantálják, az z Ufa városában működő üzemben nem szennyeződik a vakcina.
Az üzem vezetői egyébként azt állítják, hogy már orvosolták ezeket a kezdeti problémákat, ám a Moscow Tmesnak nyilatkozó független szakértők szerint továbbra fennáll az oltás szennyeződésének veszélye, szemlézte a lap írását a napi.hu.
loading...