Header Ads

MOST érkezett! HIVATALOS! ORBÁN valóra váltja a gyerekes családok és a nyugdíjasok ÁLMÁT! OLYAN pénzt kapnak hamarosan, amit soha nem hittek volna korábban!! RÉSZLETEK ITT:


A vártnál gyorsabb második negyedéves GDP-növekedés még biztosabbá tette azt a kilátást, hogy idén éves átlagban meglesz az szja-visszatérítéshez küszöbnek meghatározott 5,5%-os növekedés és mivel a tényleges növekedés akár 7-8% közötti is lehet, a nyugdíjprémiumra is bizonyára számíthatnak az érintettek.
Ezeket nemcsak mi valószínűsítettük elmúlt hetekbeli cikkeinkben, hanem most Orbán Viktor kormányfő gazdasági főtanácsadója is megerősítette. Már a vártnál lényegesen jobban sikerült első negyedéves GDP-adat után azt vázoltuk, hogy jelentős az esély az 5,5%-ot meghaladó átlagos idei növekedésre, így a gyermeket nevelő családok jövő február körül majd számíthatnak az idei szja-befizetésük visszatérítésére. Aztán a tegnap közzétett vártnál szintén jobb második negyedéves GDP-adat nyomán ez a kilátás még biztosabbá vált.
Arra is rámutattunk tegnap, hogy nemcsak az szja-visszatérítésre kell figyelni a gyors növekedés kapcsán, hanem a nyugdíjasoknak járó ún. nyugdíjprémiumra is, hiszen ott az a törvényi rendelkezésre, hogy ha az éves növekedés 3,5%-ot meghaladja, akkor 1%-pontonként 20 ezer forint nyugdíjprémiumot kell fizetni és legfeljebb 7,5%-os növekedést lehet figyelembe venni. Így tehát legfeljebb 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot fizethet ki az állam a rendkívül gyors növekedés esetén. Mivel már a harmadik negyedév felén is túl vagyunk és a koronavírus-járvány negyedik hulláma itthon még csak nagyon alacsony, bár gyorsuló fertőzési számokat mutat, így egyre biztosabb, hogy a harmadik negyedévi GDP-növekedés is dinamikusan alakul.
A negyedik negyedév még nem látható biztosra, de Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó jelzése ebben is eligazító, hiszen azt hangsúlyozta, hogy gazdaságilag kisebb lehet a hatása egy újabb járványhullámnak az eddigiekhez képest, mert ha lesznek is korlátozások, azok kisebb mértékűek lehetnek, mint az első három hullám idején. Mindez pedig afelé mutat, hogy az év végén is bőven lehet még lendület a gazdaságban, így az átlagos növekedési szám nem nagyon tud 6-7% alatti lenni. A fent vázolt két intézkedés költségvetési hatása egyébként úgy néz majd ki, hogy a gyors növekedés bevételeket tápláló hatása még az idei évet érinti, de az szja-visszatérítéssel kapcsolatos kiadási lába már a jövő évit terheli. Így tehát éppen a tavaszi választások előtti hetekben érkezhet majd meg a kiutalás a családos réteg számára.
A törvény szerint a nyugdíjprémiumot viszont már az idén novemberi folyósítással együtt kell kifizetni az érintett mintegy 2,6 millió főnyi körnek, bár nem zárható ki, hogy a kiutalás időzítésében lesz változás, későbbre halasztás a pontosabb számok bevárása és a választásokhoz közelebbi kifizetések érdekében.
loading...