Header Ads

Kitört a járvány a szomszédos országban, egyre nagyobb a baj! Orbán máris szigorít? RÉSZLETEK ITT:


Romániában három hónap után először ismét meghaladta kedden az ötszázat a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, a kórházi kezelésre szoruló fertőzötteké pedig két hónap után először ismét meghaladta az ezret. A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentésében szereplő 544 új fertőzés csaknem duplája az utóbbi két hét átlagának.
A járvány jelentős gyorsulását jelzi az is, hogy az utóbbi hét napon 55 százalékkal több fertőzést regisztráltak, mint a megelőző hét napon. Kedden újabb hat koronavírusos beteg haláláról számoltak be hatóságok: ez másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. A kórházakban kezelt fertőzöttek száma 1029-re, az intenzív osztályon ápolt súlyos betegeké pedig 126-ra emelkedett. A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig ötmillió 133 ezer ember – a beoltható, 12 feletti lakosság 30,3 százaléka – kapott legalább egy adag, koronavírus elleni vakcinát.
Az oltási kampány kezdete óta kedden először csökkent nyolcezer alá az újonnan beoltottak napi átlagos száma. Szlovéniában is erősödik a járvány: Tovább erősödik a koronavírus-járvány Szlovéniában, és az új fertőzések 99 százalékát már a delta variáns okozza – közölte kedden a szlovén Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium (NLZOH). A laboratórium augusztus 1-8. között 403 pozitív mintát vizsgált meg, s ezek 99 százalékánál mutatták ki kórokozóként a delta variánst.
Az országban eddig 1264 olyan fertőzöttet regisztráltak, akinél jelen volt a vírus delta mutációja. Keddre 318 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki Szlovéniában, június eleje óta a legtöbbet. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt egy napon nem halt meg senki. A koronavírusos betegek közül 49-en vannak kórházban, 11-en közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 956 845-en kaptak védőoltást, közülük 853 889-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 45, illetve 40 százaléka. A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 341 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 366 ezret.
A Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8288-ra emelkedett. Kórházban 220 beteget ápolnak, közülük 26-an vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 682 143-an kaptak védőoltást – a jogosultak 41,4, a felnőtt lakosság 49,8 százaléka -, közülük 1 554 491-en már a második adagot is felvették. Forrás
loading...