Header Ads

ITT A HIDEGZUHANY A NYAKUNKBA! MEGVAN A PONTOS DÁTUM! ETTŐL a naptól újra KÖTELEZŐ LESZ A MASZKVISELÉS MAGYARORSZÁGON, HA TETSZIK HA NEM!


Rusvai Miklós virológus válaszolt a Blikk kérdéseire a delta variánssal kapcsolatban. A szakember szerint napi 200-250 friss fertőzött esetén lehet ismét indokolt a maszkviselés. Kire veszélyes leginkább a Közép-Európában már rohamosan terjedő delta variáns? – Az oltatlanokra, azon belül is az idősekre, többek között a keringési és légúti problémákkal küzdők betegekre, túlsúlyos emberekre, cukorbetegekre.
Mikor lehet újra kötelező például a maszkviselés? – Úgy gondolom, hogy szeptember tájékán, de ez a járvány berobbanásától függ. A heti szennyvíz adatok még kedvezőek voltak, így az elkövetkezendő tíz napban még nem ér minket túl nagy meglepetés. Az augusztus 20-i tűzijáték, az iskolakezdés viszont elhozhatja az esetszámok növekedését. Mekkora az a napi esetszám, ami után szigorítás várható?
– Napi 200-250 friss fertőzött esetén tartanám a maszkviselés ismételt bevezetését szükségesnek, és ha tovább emelkednének a számok, fontos lenne a védettségi igazolvány becsületének visszaállítása is. Mit gondol, a 12 évnél fiatalabb gyermekeket is be kellene oltani? – A fiatalabb korosztály esetében kevés a tapasztalat, ezért sem tartom tanácsosnak, hogy kiterjesszék rájuk az oltást. Az egyetlen, ami indokolttá teheti az a társadalom védelme, de ezt a legtöbb kutató nem tartja elegendő oknak a fiatalok oltásához.
Hány embernek kellene oltottnak lenni ahhoz, hogy megállítsuk a vírust? – Nem tudunk annyit oltani. A vakcinázás azt akadályozza meg, hogy valaki megbetegedjen, meghaljon, de a fertőződést nem. Körülbelül még 800 ezer embert kellene immunizálni, beleértve a 12 év fölötti kiskorúakat is ahhoz, hogy csökkentsük a halálozási arányt és az egészségügyre nehezedő nyomást. Forrás
loading...