Header Ads

RENDKÍVÜLI FIGYELEM!! Ahogy a kormány azt korábban bejelentette, EZEK A FONTOS MINDENKIT ÉRINTŐ ÚJ SZABÁLYOK léptek életbe mától, az az július 1-jétől!!


Mától, azaz július 1-jétől elérhető az uniós Covid-igazolás Európában, így Magyarországon is. Itthon már volt digitális igazolvány, az EESZT applikációja, amelynek tartalma nemrég bővült is: angol és magyar nyelven szerepelnek rajta az adatok. Mostantól viszont bevezetik az uniós védettségi igazolást is. Röviden:
Mától használható az uniós védettségi igazolás utazáshoz. Le lehet tölteni és kinyomtatni itthon is. Digitálisan akkor juthatunk hozzá, ha meglesz az EUZ-kompatibilis app az EESZT oldalán. Akit kínai vagy orosz vakcinával oltottak, nem sokat ér vele! Részletesen: Akik az Európai Unión belül utazást terveznek, azok számára javasot, hogy digitálisan töltsék le vagy – az EESZT Lakossági portáljára belépve – nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ez a legegyszerűbb módja az igazolás beszerzésének. Az uniós Covid-igazolás az egész unióban egységes kinézetű, digitálisan és papír formátumban is elérhető. Ingyenes és QR-kód van rajta – írja a koronavírus tájékoztató oldal. Az összes uniós tagországban érvényes 2021. július 1-jétől. Július 1-jétől Magyarország is – a többi tagállamhoz hasonlóan – szabad beutazást biztosít az uniós Covid-igazolással érkező külföldieknek. Így juthat hozzá:
Az igazolást a legegyszerűbb elektronikus változatban letölteni. Az EU-kompatibilis elektronikus igazolás július 1-jétől a Magyarországon már május eleje óta működő mobilapplikáción keresztül is letölthető. A mobilalkalmazás neve: EESZT Lakossági (Apple/App Store), vagy EESZT alkalmazás (Google Play áruház). Az applikáció ügyfélkapus bejelentkezési adatokkal használható. A mobil applikációk EU-kompatibilis változatainak elérhetőségét az eeszt.gov.hu portálon teszik közzé. A jelenleg használt, a magyar jogszabályoknak megfelelő verziót le kell cserélni az új, EU-s jogszabályoknak megfelelő verzióra, ha azok megjelennek az alkalmazásáruházakban. Az EESZT vonatkozó oldalán csütörtök reggel még csak ez a felirat szerepelt: Amíg nincs unió-kompatibilis app: Az igazolást a taj-azonosítóval rendelkezők az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) Lakossági Portálján keresztül ügyfélkapus hozzáférésükkel bejelentkezve is letölthetik és kinyomtathatják.
Kormányablak, háziorvos: Emellett az igazolást papíralapon a kormányablakokban, valamint a háziorvosoknál lehet díjmentesen igényelni. A kormányablakokban akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet ügyet intézni. Az igazolvány kiállítása a kérelem után azonnal megtörténik. A kormányablakoknál az uniós digitális Covid-oltási, teszt- és felgyógyulási igazolás igénylésre van lehetőség, melyek az igénylést követően PDF formátumban letölthetők és nyomtathatók. A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélküli érvényesek, mivel hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja. Nem mindegy, hova megy! Abban az esetben, ha valakinek nincsen utazási szándéka uniós országba, akkor egyáltalán nem szükséges beszereznie a fent említett igazolást. Az utazni vágyók utazás előtt mindenképpen a tájékozódjanak a célország által megszabott aktuális beutazási feltételekről. A tagállamok ugyanis saját hatáskörben speciális beutazási szabályokat határozhatnak meg, illetve nemzeti hatáskörben döntik el azt is, mely vakcinát fogadják el.
A célországban érvényben lévő esetleges speciális beutazási szabályokról a konzuli szolgálat honlapján lehet tájékozódni.
Kinek jár uniós Covid-igazolás? A koronavirus.gov.hu-n ez áll: Az Európai Unió által megszabott szabályok alapján, az uniós Covid-igazolás három különféle módon igazolja a védettséget. Az igazolás annak állítható ki, 1. aki megkapta az oltást – oltási igazolás: Legalább egy alkalommal beoltották, és az első oltástól számított egy év még nem telt el. Az oltási igazolvány érvényessége 1 év. Figyelem! A fogadó ország határozza meg, hogy mely vakcinákat fogadja el az oltás igazolására. Minden beoltott személy kaphat oltási bizonyítványt, függetlenül attól, hogy melyik koronavírus-oltást kapta, de a tagállamok határozzák meg, hogy mely vakcinákat fogadják el.
Felhívjuk arra is a figyelmet, hogy az oltások esetében az EU Covid-igazoláson (mind az alkalmazásban, mind a letölthető, kinyomtatható változatban) az oltóanyag hivatalos neve és a gyártója szerepel, amely nem azonos a hétköznapi életben használt vakcina-megnevezésekkel! A tagállamok saját hatáskörben határozzák meg azt is, hogy a védetté minősítéshez hány oltás szükséges, illetve, hogy az oltás után hány napnak kell eltelnie, továbbá, hogy az oltottság alapján meddig igazolják a védettséget. 2. aki igazoltan átesett a fertőzésen – felgyógyulási igazolás. Az EU által megszabott feltételek szerint ez azt jelenti, hogy az utolsó pozitív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló PCR-tesztje vagy az uniós rendelet szerint elfogadható pozitív antigén-gyorsteszttől számított 15 nap eltelt, de 180 nap még nem telt el. Az ilyen típusú igazolvány maximális érvényessége 180 nap, de a tagállamok ettől rövidebb időpontot is megállapíthatnak.
Az igazolványt ebben az esetben legkorábban 11 nappal azután kell kiállítani, amikor az adott személyen első alkalommal végeztek pozitív eredményű antigén gyorstesztet vagy negatív PCR tesztet.) Fontos megjegyezni, hogy gyógyultsági igazolványok kiállítása a Magyarországon kiállításra került védettségi igazolványoktól eltér. Így nem minden esetben lesz elegendő az átesettség ténye az uniós gyógyultsági igazolványoknál, mert ez utóbbi esetben a betegségen való átesettséget csak pozitív PCR-teszttel lehet igazolni. 3. aki negatív koronavírus teszttel rendelkezik – teszt igazolás: Figyelem! A fogadó országok saját maguk határozhatják meg, milyen érvényességű tesztre van szükség az adott országba történő belépéshez: ez lehet 24, 48, 72 órás, stb. Magyarországra történő belépéshez 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt szükséges.
loading...