Header Ads

RENDKÍVÜLI bejelentést tett a kormány! ILYEN RADIKÁLISAN változik meg az élet Magyarországon július 1 után! Amit a 3. oltásról mondtak, arra NEM voltunk felkészülve:


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón számolt be csütörtök reggel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfontosabb hírekről. A csütörtöki Kormányinfón elhangzott, az oltásoknak köszönhetően, kezd visszaállni a rend, ugyanis a mai az utolsó online Korányinfó, amit így tartanak meg. Gulyás elmondta: a harmadik hullámot sikerült legyőzni az oltásoknak köszönhetően. 5,2 millió ember kapta meg az oltást eddig (92%). Aki átesett a fertőzésen, az is beoltathatja magát, a vakcinákból bőven van, elég csak regisztrálni és megkapja az oltóanyagot.
Mint elhangzott, a társadalmi immunitás kapujában járunk, 54% azoknak az aránya, akik az oltás miatt védettek már. A második oltást 3,7 millió ember kapta meg eddig itthon. Ezek után elmondható, hogy ebből a számból 8193 ember betegedett meg, hét nappal az oltás után ennél is kevesebben. Közülük összesen 524-en haltak meg, hét napon túli oltással 455-en. Akár 60-70 százalék körül lehet a védettség aránya itthon, hála a fertőzésen átesettek és a beoltottak számának. Gulyás részletesen is ismertette az oltási adatokat:
Összesen 1,5 millióan kapták meg a Pfizert (ebből 3657 beteg, 268 halott)

Modernából 209 ezer ember kapott oltást (204 beteg, 24 elhunyt)

AstraZenecát 181 ezer állampolgár kapott (816 beteg, 12 halott)

Szputnyik vakcinából 809 ezer ember kapott oltást (697 beteg, 13 halott)

Sinopharm vakcinából 850 ezer beoltottatat jegyeztek fel (2800 beteg, 206 halott)

A leginkább kockázatos korosztályt Pfizerrel oltották be az adatok szerint. Ami az uniós védettségi igazolványt illeti: a kormány megtárgyalta, hogy a digitális verzió június 15-re rendelkezésre fog állni. A védettségi igazolvány online verziója addigra tartalmazni fogja az oltás típusát, idejét megfelelve ezzel az uniós szabályoknak. Az uniós szabályozás egységesebbé válik július 1. után. Gulyás elmondta: a védettségi igazolvány képes biztosítani a legnagyobb szabadságot Európában, eddig tizenkét országgal állapodtunk meg a szabad utazásról. Gulyás elárulta, hogy a kormány virológusokkal, orvosokkal és az Operatív törzs embereivel egyeztet a maszkhordásának kérdéséről is, ugyan a vírus terjedése lassult, javulnak az adatok, de nincs arról szó, hogy vége lenne a járványnak. Mint mondta, a harmadik hullámot letörtük, de egyelőre nem tudni, mikor vehetjük le a maszkot. Mint kiderült, a gyereknap után tapasztaltak alapján, védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísértete nélkül is részt vehetnek zenés-táncos eseményeken a 16 éven aluliak. Gulyásnak feltették a kérdést, hogy a magyar fejlesztésű vakcina helyett, miért épp a kínait fogják majd Debrecenben gyártani. Mint mondta, a debreceni gyár bérgyártást is vállal, de elsőbbséget élvez a magyar vakcina, így ez az értesülés nem téves. Ma kétmillió ember van Magyarországon, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, akiket folyamatosan arra ösztönöznek, hogy adassák be maguknak valamelyik vakcinát, de mivel itthon szabadság van, erre nem köteleznek senkit. Gulyás elmondta: Magyarország nagyon szívesen segít más országnak, nincs vakcinakamat, ugyanis több százezer oltóanyag van itthon. Egyelőre nem tudni, hogy szükség lesz-e harmadik oltásra, de mindeni megkaphatja később azt is, akár csak nyugati vakcinával. Tehát kijelentette: Magyarország ad kölcsön vakcinát másoknak, de itthon már a harmadik oltásra is tartalékolnak közben.
loading...