Header Ads

ENNYI VOLT! Helyettünk DÖNTÖTTEK?! ETTŐL a dátumtól kezdve betiltják a gázkazánokat hazánkban is! Mit lehet most tenni? EZT KELL TUDNI a hamarosan életbelépő ÚJ törvényről:


A Nemzetközi Energiaügynökség egy 400 lépésből álló javaslattal állt elő, hogy a klímaváltozás ellen hatékonyan fel lehessen lépni. Ennek része, hogy 2025 után már nem volna szabad a háztartások fűtéséhez használt új gázkazánokat értékesíteni. A földgázzal van igazi bajuk, helyette a hidrogén használatát javasolják. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legújabb jelentésében számos lépést javasol, hogy a világ 2050-re eljuthasson a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátáshoz, ahogy azt a párizsi klímavédelmi egyezmény javasolja.
A fosszilis energiahordozók felhasználásának drasztikus csökkentése mellett ugyanilyen határozottan erősíteni kell az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó tevékenységeket. Ezekre nagyjából évente ötezermilliárd dollárt kell költeni 2030-ig, szemben a jelenlegi kétezermilliárd dollárral. Ahogy arról írtunk, javasolják a közlekedési eszközök és az áramtermelés megreformálását is. De a jelentésben van egy a fogyasztókat sokkal inkább érintő javaslat is: A szervezet tanulmánya szerint 2025 után már nem volna szabad a háztartások fűtéséhez használt új gázkazánokat értékesíteni. Ahogy arra a hvg.hu is felhívja a figyelmet, nem arról van szó, hogy a már meglévő berendezéseket is leépítenék: úgy véli az IEA, hogy reális lehetőség lenne arra, hogy a gáz helyett hidrogén elégetésével termeljük meg az otthonunk számára a hőt. A jelentés szerint az ilyen típusú kazánok 100 fonttal (nagyjából 41 ezer forinttal) kerülnének csak többe, mint a jelenlegi, brit árakkal számolva 2000 fontos (mintegy 811 ezer forintos) gázkazánok. A gázkazánok betiltásához és a többi reformhoz a szervezet szerint soha nem látott beruházásokra és globális összefogásra lesz szükség. Emellett azt is el kell érni, hogy az a 785 millió ember is zöldenergiából származó elektromos áramhoz jusson, akik jelenleg nem férnek ehhez hozzá. forrás
loading...