Header Ads

DRÁMA! Pokolian nagy a BAJ CSERNOBILBAN! 1 perce jelentették be a hatóságok az ÉV EGYIK LEGROSSZABB HÍRÉT!! Ez bizony Téged is érint!


Ismét beindultak a hasadási reakciók a csernobili atomerőmű rektorcsarnokában - a folyamat végkimenetele akár újabb robbanás is lehet. Nem tudni, hogy 35 évvel a világ legnagyobb nukleáris katasztrófája után mi erősítette fel ismét a reakciókat, ám megoldás híján néhány éven belül újabb atombaleset következhet be, amely kárt tehet a szétolvadt erőművet körülvevő betonszarkofágban. Neil Hyatt, a Sheffieldi Egyetem nukleáris anyagokkal foglalkozó vegyésze szerint az eset olyan, mint a parázs egy grillgödörben, hiszen a nem megfelelően eloltott tüzet is könnyen újra lángra lobbanthatja a közelben lévő, éghető anyag. Az ukrajnai Csernobil esetén az éghető anyagok az uránrudak, az üzemanyagcellák, valamint azok grafit és cirkónium elemei - számolt be a napi.hu.
A több évtizeddel ezelőtt történt katasztrófa során a fűtőelemek nagy része nem semmisült meg, hanem a többi anyaggal együtt lávává olvadt össze; az így létrejött kóriumláva befolyt az alagsori helyiségekbe, majd megkeményedett - ebben az eredeti üzemanyag 95 százaléka, mintegy 170 tonna sugárzó urán található. A Nukleáris Erőművek Biztonsági Problémáinak Intézetének munkatársai szerint bár lehetséges egy újabb rektorbaleset a jövőben, a neutronszám emelkedése lassú folyamat, így a szakembereknek a probléma orvosolására még több évük lehet. Céljuk kideríteni azt, hogy a reakciók maguktól csillapodnak-e, vagy indokolt a beavatkozás. A megélénkült hasadási reakciók mellett a kutatóknak más problémával is szembe kell nézniük: az intenzív sugárzás és a magas páratartalom által ostromolt kórium elemek is szétesőben vannak, ha pedig a folyamat bekövetkezik, még több radioaktív por fog termelődni a kettős szarkofágon belül, így megnehezítve az - egyébként régóta tervezett - erőmű elbontását. címlapfotó:illusztráció!
loading...