Header Ads

5 perce jött a hír!! ORBÁN: VÁLTOZTAK A SZABÁLYOK, HA TETSZIK HA NEM! ÉJJEL, amíg aludtál ÍGY VÁLTOZOTT MEG A TÖRVÉNY! ÍGY KÉSZÜLJÖN MÁJUS 10.-TŐL!!


Ma is megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, miután mától életbe léptek az újabb lazítások. Visszatért a jelenléti oktatás a felső tagozatosok és a középiskolások számára, illetve az óvodák és iskolások esetében lehetővé válit a sportlétesítmények, az uszodák, az edzőtermek látogatása. Közben a járványügyi adatok is extrém módon csökkentek: 677 új fertőzöttek azonosítottak tegnap, illetve 100 alatt volt a koronavírus szövődményei miatt elhunytak száma. 4 305 775 beoltottnál tart az oltási program. Ezek fényében számolt be az operatív törzs a legfrissebb járványügyi tudnivalókról!
Az operatív törzs sajtótájékoztatón elhangzott: Köszönet a mentők hősies munkájáért: A tájékoztatón elsőként Dr. Csató Gábor az Országos Mentőszolgálat főigazgatója ragadta meg a szót mentők napja alkalmából, kezdésnek felolvasott néhányat a hozzájuk érkező több ezer levélből, amiben a mentők hősies munkáját köszönik meg. Ebben a levélben szeretném megköszönni azt a hihetetlen emberséget, amivel anyukámmal bántak. Örök hála , amiért megmentették a férjem életét. Szívből köszönöm a hős mentőknek, hogy a kislányom mosolyát újra láthatom. Elmondta, hogy az OMSZ ma ünnepli 73. születésnapját, a szervezett magyar életmentés 134. évfordulója van ma. Köszönetet mondott a bajtársaknak a helytállásért és felsorolta a pandémia alatt tett intézkedéseiket. hozzátéve, hogy csak a világháború és az 56-os forradalom állította ekkora kihívás elé a mentőszolgálatot. A járvány alatt két cél vezérelte őket:
Mindent megtenni a betegekért és megóvni a bajtársak testi-lelki egészségét. A járvány csúcspontján a normál eseteken felül mintegy napi 1500 covid-gyanús vagy fertőzött betegnek nyújtottak segítséget 1,2 millió mintavételt végeztek A nagy terheltség miatt 2020-ban sem értek ki hosszabb idő alatt a betegekhez. A bajtársak testi és lelki egészségére mindvégig a legnagyobb odafigyeléssel vigyáztak. A járvány csúcsán is csak 2,5 százalék volt a fertőzöttség a mentők körében, köszönhető a megfelelő védőeszközöknek. Több mint 12 millió gumikesztyűt, több mint 500 ezer védőoverállt, 3 millió maszkot használtak el eddig a járvány alatt. Oltakozás: Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette, hogy folyamatosan zajlik Magyarországon az oltás, a beoltottak száma 4 305 775 fő, közülük 2 503 575 fő már a második oltását is megkapta. “A második adagot követően kialakul az a védettségi szint, amit a vakcina gyártói az előiratokban ígérnek. Továbbra is érvényes az, hogy egyetlen vakcina sem képes 100 százalékos védettséget kialakítani, illetve előfordulnak olyan személyek akiknél nem kellőképpen válaszol a szervezet a vakcina beadásra. Ebben az esetben őket majd a közösségi immunitás fogja megvédeni, hiszen a saját immunrendszerre nem képes kellően válaszolni az oltóanyagra, azoknál akik már oltakoztak. Ezért nagyon fontos az, hogy az egyéni védelmen túl a közzöségi védelem, azaz az oltakozás” – mondta Müller. 16-18 évesek kampányszerű oltása: Bejelentette, hogy a mai naptól az érvényes regisztrációval rendelkező 16-18 éves fiatalok tudnak már időpontot foglalni az oltásra az eeszt.gov.hu oldalon. Az ebbe a korosztályba tartozó 200 ezer fiatalból 84 ezren regisztráltak. Csütörtöktől jövő hét keddig kampányszerűen oltják őket a Pfizer vakcinával. SMS-ben fogják értesíteni őket az oltásról. Később egy fontos üzenetet is megfogalmazott Müller a fiataloknak: Ha olyan időpontot tud foglalni, ami az iskolalátogatás időszakára esik, akkor az igazolt hiányzásnak fog minősülni! A tisztifőorvos szerint a hozzájáruló nyilatkozatot érdemes letölteni az internetről, és kitölteni, valamint szükség van a szülői hozzájárulásra is az ő oltásukhoz, ezt vigyék magukkal az oltás időpontjára. Tajkártyára és személyi igazolványra van még szükség az oltás helyszínén – tájékoztatott Müller Cecília. Járványadatok: A számok azt mutatják, hogy javul a járványügyi helyzet. A gyógyult betegek száma háromszorosa az aktív fertőzöttek számának – ismertette a tisztifőorvos. 3384-en vannak kórházban jelenleg, 394-en lélegeztetőgépre szorulnak. Elmondta, hogy A 18 év feletti regisztráltak továbbra is Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokra tudnak jelenleg interneten időpontot foglalni. A beoltottak száma Magyarországon 44 százalék. Múlt héten kicsit belassult az oltási program, de a héten újult erővel folytatják a lakosság oltását.
loading...