Header Ads

ÓRIÁSI MAGYAR SIKER! ÍGY adja vissza a vakok látását a díjnyertes magyar tudós:


Ismét bebizonyosodott, hogy a magyar tudós nemzet! A  világ egyik legnagyobb, egymillió euró pénzjutalommal járó tudományos elismerésével, a Körber Európai Tudományos Díjjal tüntették ki hétfőn Hamburgban a magyar neurobiológust, a vakság gyógyításán dolgozó Roska Botondot.
A Körber-díjat 1985 óta minden évben egy jövőbe mutató, ígéretes kutatásokat végző tudós kapja. Jelentőségét mutatja, hogy ez a legnagyobb pénzdíjjal járó tudományos elismerés a világon, mely a Nobel díjnál is magasabb összeggel jutalmazza az egy-egy területen kimagasló eredményt elérő tudósokat.
“Roska Botond kutatása reményt jelent olyan új kezelési módok kidolgozására, melyek visszaadhatják a vakok látását” – fogalmazott Peter Tschentscher, Hamburg polgármestere a hétfői ünnepélyes díjátadón.
Az alapítvány indoklása szerint a magyar tudós forradalmi változást hozott a szemészetben. Ma ő a világ egyik legnagyobb szaktekintélye a látás területén és a retina kutatásában, találmánya pedig újra képes lehet a látás csodáját megadni a vakoknak.
Roska Botond 20 éve kezdte el keresni a gyógyírt a vakságra. Kutatócsoportjával elsőként térképezték fel, hogy a látórendszer különféle sejtjei hogyan nyerik ki a környezetből a vizuális információt. Fő kutatási területe, a látás visszaállítását célzó génterápiás kísérletek. Az eljárás során olyan látásérzékelőt fejlesztettek ki, amely a sérült szemideghártya, a retina megfelelő sejtjeinek működésébe való beavatkozással képes eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe.
Az általa kifejlesztett génterápiás oltást módszert eddig 15 látássérült ember kapta meg. A kísérletek Londonban, Párizsban és az Egyesült Államokban folynak. Az első öt kísérleti alany eredményeit jelenleg értékelik ki és az év végére lesz publikus, hogy milyen mértékben volt eredményes a terápia. Ugyanakkor a Körber-díj elnyerése előre jelzi az új technológia sikerét, így valószínűleg egy újabb fővel gyarapodhat a világraszóló eredményt elérő magyar tudósok sora.
Roska Botond egyébként az idei Nobel-díj egyik várományosa is. Ha azt is megkapja ő lesz a harmadik magyar Nobel-díjas és a tizenhetedik a magyar felmenőkkel rendelkezők sorában.
loading...