Header Ads

KŐKEMÉNYEN változik az élet jövőhét hétfőtől! EZEK A JOGSZABÁLYOK LÉPNEK ÉLETBE 2020. szeptember 21-TŐL:


Orbán Viktor szerdán Facebook-oldalán jelentette be a második hullám elleni védekezés új szabályait: 11 órakor a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, szigorítanak a maszkhasználaton. A közlönyben kiadott rendeletekben leírják ezek részletszabályait. A legtöbb szigorítás hétfőtől lép életbe. Nézzük sorban a változásokat!
A maszkviselés új szabályai: Hétfőtől kötelező lesz az üzleteken és tömegközlekedési eszközökön kívül a maszkviselés a bevásárlóközpontokban, mozikban, színházakban, múzeumokban, koncerteken (a fellépők kivételével), könyvtárak közönség által látogatott területén, egészségügyi és szociális intézményekben, közszolgálati és postai ügyfélszolgálatokon. A megfelelő maszkviselet azt jelenti, hogy a maszknak el kell fednie a szájat és az orrot is. Fontos változás az is, hogy valóban maszkot kell viselni, nem elég például sállal vagy kendővel eltakarni a szájat és ez minden 6 évnél idősebb embernek kötelező. Aki nem vesz maszkot ezeken a helyeken, büntetésre számíthat. A tömegközlekedési eszközről leszállíthatják, emellett akár 50 ezer forintra meg is megbírságolhatják. Még szigorúbb lehet a büntetés, ha az illető együttműködés hiányában megzavarja a közösségi közlekedést, ez esetben ellene rendőri intézkedést is lehet kezdeményezni és elzárással is büntethető. Kiemelik, hogy a maszkviselési kötelezettséggel kapcsolatos szabályokat- az üzletek, a mozik és a bevásárlóközpontok esetében a kereskedelmi hatóság, minden más helyen a kormányhivatal, a rendőrség pedig bármely helyszínen ellenőrizheti. A maszkviselés betartása az üzletek, bevásárlóközpontok mozik üzemeltetőinek felelőssége is. Ha az üzemeltető azt észleli, hogy valaki nem hord maszkot, akkor a jogsértő személyt a maszkviselésre felszólíthatja, ha az illető ennek ellenére sem vesz fel maszkot, akkor távozásra kell felszólítani és kiszolgálás is megtagadható tőle. Az üzemeltető csak akkor büntethető, ha semmit nem tesz a jogsértés ellen. Ez esetben a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján több fokozatban szankciót szabhat ki az üzletre is. Első alkalommal figyelmeztetést alkalmaz, második alkalommal 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szab ki, harmadik alkalommal az üzletet, illetve a helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.
Az iskolákban testhőmérséklet mérése kötelező: Október 1-jétől az óvodákba, iskolába, szakképző intézményekbe az ott dolgozók és a tanulók csak testhőmérséklet mérés után léphetnek be. Lázas gyermeket azonnal el kell különíteni és a szülőt értesíteni. A gyermeket kísérő szülő csak maszkban léphet be az intézménybe! 23 órakor bezárnak a szórakozóhelyek: b Hétfőtől a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva, és továbbra is érvényben marad az 500 fős létszámkorlát. Zenés, táncos rendezvény abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma egy időben nem haladja meg az 500 főt, és az legfeljebb 23 óráig tarthat.
A vendéglátóhelyeken 23 és reggeli hat óra között az alkalmazottakon kívül az élelmiszer megrendelése, kifizetése és átvétele céljából lehet tartózkodni.
A PCR-tesztek hatósági áráról: Ugyancsak hétfőtől lép életbe az önköltséges PCR-tesztek 19 500 forintos hatósági ára, ebből a vizsgálat díja 17 ezer forint, a mintavétel díja 2500 forint. A potenciális koronavírus-fertőzötteknél a háziorvos, a kórházak illetve járványügyi hatóság által elrendelt PCR-tesztek továbbra is ingyenesek. Ingyenes az influenza oltás. A kormány döntése értelmében október 1-jétől életkortól függetlenül bárki igényelheti ingyenesen az influenza elleni védőoltást.
10 napos karantén: A kormány arról is döntött, hogy hétfőtől a külföldről hazatérő magyaroknak 14 helyett csak 10 napig kell karanténban lenniük, akkor, ha a fertőzés gyanúja nem merül fel náluk.
loading...