Header Ads

FONTOS BEJELENTÉS: 2020. Szeptember 21-től MINDEN magyar állampolgárnak KÖTELEZŐ lesz a maszkviselés az ALÁBBI helyeken:Szeptember 21-től a maszk használata már nemcsak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező lesz, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik.
A rendelet a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenkire vonatkozik. A vasúttársaság és a Volánbusz minden olyan utasát kizárja az utazásból, aki nem a rendeletben előírt módon viseli az orrot és a szájat eltakaró maszkot. Orbán Viktor szerdán Facebook-oldalán jelentette be a második hullám elleni védekezés új szabályait: 11 órakor a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, szigorítanak a maszkhasználaton. A közlönyben kiadott rendeletekben leírják ezek részletszabályait. A legtöbb szigorítás hétfőtől lép életbe. Nézzük sorban a változásokat!
A maszkviselés új szabályai:
Hétfőtől kötelező lesz az üzleteken és tömegközlekedési eszközökön kívül a maszkviselés
a bevásárlóközpontokban, mozikban, színházakban, múzeumokban, koncerteken (a fellépők kivételével), könyvtárak közönség által látogatott területén, egészségügyi és szociális intézményekben
közszolgálati és postai ügyfélszolgálatokon.
A megfelelő maszkviselet azt jelenti, hogy a maszknak el kell fednie a szájat és az orrot is. Fontos változás az is, hogy valóban maszkot kell viselni, nem elég például sállal vagy kendővel eltakarni a szájat és ez minden 6 évnél idősebb embernek kötelező. Aki nem vesz maszkot ezeken a helyeken, büntetésre számíthat. A tömegközlekedési eszközről leszállíthatják, emellett akár 50 ezer forintra meg is megbírságolhatják. Még szigorúbb lehet a büntetés, ha az illető együttműködés hiányában megzavarja a közösségi közlekedést, ez esetben ellene rendőri intézkedést is lehet kezdeményezni és elzárással is büntethető. Kiemelik, hogy a maszkviselési kötelezettséggel kapcsolatos szabályokat- az üzletek, a mozik és a bevásárlóközpontok esetében a kereskedelmi hatóság, minden más helyen a kormányhivatal, a rendőrség pedig bármely helyszínen ellenőrizheti. A maszkviselés betartása az üzletek, bevásárlóközpontok mozik üzemeltetőinek felelőssége is.
Ha az üzemeltető azt észleli, hogy valaki nem hord maszkot, akkor a jogsértő személyt a maszkviselésre felszólíthatja, ha az illető ennek ellenére sem vesz fel maszkot, akkor távozásra kell felszólítani és kiszolgálás is megtagadható tőle. Az üzemeltető csak akkor büntethető, ha semmit nem tesz a jogsértés ellen. Ez esetben a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján több fokozatban szankciót szabhat ki az üzletre is. Első alkalommal figyelmeztetést alkalmaz, második alkalommal 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szab ki, harmadik alkalommal az üzletet, illetve a helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.
loading...