Header Ads

Alig pár órája jelentették be! OKTÓBERRE OLYAN meglepetést hoz a koronavírus, amit álmainkban sem gondoltunk volna:


Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.
A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszély a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.
A pécsi virológusok szerint ez vár ránk a következő hónapokban: Miért a fiatalok és mi várható? A floridai példa bejárta a világ szakmai közösségeit és a médiát, sajnálatos módon az ottani forgatókönyv ismétlődését látjuk Európa-szerte is. A második hullám eltérő természetét és ebből fakadóan eltérő forgatókönyvét már mi magunk is tapasztalhatjuk, de a floridai adatok is kellőképpen szemléltetik (különös figyelemmel a korcsoportok szerepére). A lényege, hogy a mostani járványszakasz során a fertőzések többsége láthatóan a fiatal korosztályt érinti – emiatt a forgatókönyv – legalábbis a kórházi kezelések tekintetében kedvezőnek tűnhet. Sajnos a kép árnyaltabb és jóval összetettebb, ráadásul egyáltalán nem kecsegtet jó kimenetellel.
A fiatalok fokozott érintettségének egyszerre több oka van:– tesztelési stratégia szélesítése (mára ismert tény, hogy a tünetmentesek/enyhe tünetesek szerepe óriási a járvány mozgatásában)– az idősek elővigyázatosabbak– a fiatalok körében terjed jobban (kevésbé elővigyázatosak, a mozgásmintázatuk segíti a terjedést stb.)Más országokban megtapasztalt minta szerint tehát ez csupán a kezdet, és a következő szakaszban a fertőzési láncolatok terjedésével a fertőzések nagyobb számban érinthetik az idős korosztályt is. Kifejezetten fontos tehát most odafigyelni rájuk.A kórházi kezelések száma ezért várhatóan nőni fog (4-5 hét csúszásban), ezt követően 2-4 héttel pedig a halálozási mutatók is.Számszerűsítve a fiatal korosztály felelősségét és az idős korosztályra nehezedő kockázatot pedig az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) infografikája szemlélteti.Új mutáció? (nem)Felmerült a média szövevényes útvesztőiben az esetleges új mutáns vírusok megjelenése és a fiatal korosztály ilyen alapokon történő érintettsége. Erre semmiféle tudományos bizonyíték, de utalás sincs. Amit Európában és hazánkban most látunk a vírus genetikai adatain (böngészhető: nextstrain.org), nem jelez olyan mutációt, amely bármilyen mértékben is köthető lenne gyakorlati változásokhoz.Jön a tél, mi lesz? (nem tudjuk, de sejthető, hogy semmi jó)Az már ismert tény, hogy a vírus kifejezetten jól terjed zárt, rosszul szellőző helyeken, ráadásul az aeroszolizált terjedés is alátámasztást nyert. Az emberek mozgásmintázata a hidegebb hónapokban a zárt terek felé, általános immunállapota és az a tény, hogy a jelenleg cirkuláló emberi koronavírusok majdnem mindegyike (Kivétel ez alól a MERS, ahol telejsen más folyamatok mozgatják az esetek megjelenését) szezonalitást mutat, erősen megkongatja a vészharangot.A forgatókönyv végső kimenetele így főként rajtunk áll.
A fent felsorolt hatások és folyamatok mindegyike tompítható megfelelő társadalmi odafigyeléssel. Most az utca emberén múlik, hogy mennyire engedi mélyre gyűrűzni a vírust a populáció különböző korcsoportjaiba vagy a krónikus betegséggel rendelkező emberekhez és később mekkora teher nehezedik majd a kórházakra, ezzel együtt pedig a mindennapi életünkre.
loading...