Header Ads

A magyarok egyik legfontosabb táplálékának kellene lennie, mégsem fogyasztja senki!


A lencse sok konyhában jól ismert alapanyag. A hazai konyha leginkább szilveszter táján helyezi az asztalra, de bármikor finom leves és köret is készíthető belőle.
Bár nálunk a barna lencse a legismertebb, létezik sárga, fekete, zöld és vörös változata is. A vörös lencse az elmúlt időszakban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mivel sokkal egyszerűbben elkészíthető, mint a társai. Ez alapvetően azzal magyarázható, hogy nem rendelkezik külső héjrésszel és ezért előzőleg nem szükséges beáztatni.
Milyen előnyei vannak a vörös lencse fogyasztásnak?
A táplálkozási szempontból a vörös lencse kiemelkedik a bőséges rosttartalmának köszönhetően, segíti a bélmotilitás fokozását és a székrekedés megelőzését illetve kezelését. Emellett könnyen eltelít és szabályozza a vércukorszintet is.
Nagy mennyiségű vasat tartalmaz, amely különösen jól hasznosul, ha C-vitaminban gazdag ételt is fogyasztunk mellé, mivel az serkenti a felszívódását.
Figyelemre méltó a folsav taralma, amely a terhesség alatt egy fontos vitaminnak számít és támogatja a fejlődő gyermek idegrendszeri fejlődését, megelőzve a velőcső záródási rendellenességet. Továbbá szerepet játszik a fehérje és a nukleinsavak anyagcseréjében és a megfelelő vérképzésben is.
Emésztése is egyszerűbb, mint a többi lencséé, hiszen, ahogyan azt már említettük, nem rendelkezik külső héjrésszel, aminek köszönhetően nem okoz jellegzetes tüneteket.
Elkészítési mód:
Nem kell előzetesen beáztatni a főzés előtt. Azonnal felhasználható.

1 csésze vörös lencse
2,5 csésze víz
Bors

Egy szűrőn keresztül alaposan mosd meg a lencsét folyó hideg víz alatt. Öblíts le róla minden rátapadt szennyeződést.
Tedd egy serpenyőbe és add hozzá a vizet.
Kezdd el főzni és ha felforrt, akkor vedd takarékra a tűzhelyet.
25 percen keresztül főzd, időnként megkavargatva, nehogy összeragadjanak a szemek.
Ízlés szerint sózd és borsozd.
Akkor lesz kész, ha már egyfajta sűrű püré keletkezik belőle.
Forrás: tudasfaja.com
loading...